KEJSERSNIT

Et kejsersnit er også en fødsel!

Har man født, når man har fået kejsersnit?
Har man ”fået” et kejsersnit?
Taget det?
Eller hvad har man egentlig?

Det spørgsmål stiller Doula Christina Hedegaard, YOJOs Jordemoder Anne Ruby og Fysioterapeut Heidi Holm, som er kvinderne bag kejserinderne.dk

Hele 22% af alle børn i Danmark kommer til verden ved kejsersnit. Et kejsersnit er også en fødsel, men der skal tages lidt andre forholdsregler.

i programmet her kan du høre lidt om:

• Neurologien bag et kejsersnit. Hvorfor skal der en helt anden form for genoptræning til efter et kejsersnit?
• Hvordan har kvinder det typisk efter et kejsersnit? Nogle føler sig forkerte/skamfulde og udtrykker: ”jeg har bare fået kejsersnit” ”mit barn blev taget ved kejsersnit” ”jeg har ikke født selv” osv.
• Kejsersnitbarnet – hvad er anderledes? Mikrobiom, sansemotorik, våde lunger, hvad kan man gøre for at stimulere sit barn, hvad anbefaler jordemoder og fysioterapeut.

Læs mere her om at have fået eller skulle have kejsersnit. Og også om det lille barn før og efter kejsersnit.

 

Efterfødselsyoga

Vil du gerne gå til yoga efter en fødsel ved kejsersnit, så kan du trygt komme på vores YOJO babyhold eller mine drop-in efterfødselsYOGA hold. Jeg er nemlig selv KEJSERINDE, og jeg er grundigt oplært i og har selv erfaret hvilke udfordringer en kejserinde kan have – og hvordan man understøtter en sund og effektiv genoptræning.

Udover efterfødselsyoga vil jeg også anbefale alle, der har født ved kejsersnit at følge KEJSERINDERNES ONLINE FORLØB:

Online forløbet på 8 moduler er effektivt, fordi du træner super intensivt de første 4 uger, så kroppen bliver “kickstartet”. Nervesystemet bliver beroliget, og muskelsynergien i mave og ryg bliver langsomt genoprettet, så din mave kan begynde at genfinde “tænding” igen.

 

 

Hvem har ansvaret for fødslerne?

Når du er gravid og skal føde dit barn, er der tusinde ting, du hen ad vejen opdager, at du skal tage stilling til.
Hvem kan hjælpe dig i junglen af informationer, og hvem har egentlig i sidste ende ansvaret for, de beslutninger der træffes?

Igangsættelse, scanninger, fødselsforberedelse, gråzoner, fagligt ansvar

Jordemoder Anne og jeg har været inde i doula-studiet hos Christina Hedegaard Jørgensen og tale lidt om fødsler og ansvar.

Alt i fødselshjælpen er et tilbud, og jordemoder Anne forklarer, hvordan fødselsforberedelse hos YOJO kan hjælpe den gravide og hendes partner til at træffe bevidste ansvarlige valg i hele processen. Hun giver også sit bud på, hvad der er jordemoderens faglige ansvar under fødslen.

Jeg giver mit bud på, hvordan gravidyoga og åndedrætstræning kan skabe en stærk forbindelse til intuitionen og kropsbevidstheden, og derved knytte mor og baby tæt sammen. Denne sanselige forbindelse til fødeinstinktet og til barnet i maven gør det nemmere at træffe beslutninger og tage ansvar. Det bliver nemmere at mærke efter og at turde sig til eller fra og følge det, man mærker.

Se hele programmet her.

 

 

 

Optimal afnavling

Det er vigtigt, at barnet får alt sit blod, for at få den bedste start på livet – men hvordan kan det så være, at en del fødesteder stadig klipper navlestrengen lige efter baby er født?

YOJOs jordemoder Anne Ruby er i studiet hos Christina Hedegaard Jørgensen, hvor hun fortæller om sen afnavling, eller som hun selv kalder det: optimal afnavling.

Livets træ, stamceller og røde blodlegemer

Anne har medbragt en hel frisk moderkage, og viser hvordan dette magiske organ, der udelukkende er skabt for at nære et andet liv, ser ud og fungerer.

Anne kommer også ind på, hvorfor det er vigtigt, at en tredjedel af barnets blod ikke bliver i moderkagen, og hvad barnet får med sig, hvis moderkagen fødes, før navlesnoren klippes.

 

Spred denne viden til gravide i dit netværk, så de kan træffe et informeret valg.

På vores online forløb eller kommende live-hold får du konkret fødselsforberedelse, der forbereder din krop til at føde, og dit sind til at tage fødslen hjem – så du hele vejen igennem din fødsel kan træffe informerede valg for dig og din baby.

Se hele udsendelsen her.

En smuk VBAC – Vaginal Birth After Cesarean

”Der er så mange ting, jeg indser her efter fødslen: Om fødsel, mig selv, forbindelse, tillid, frygt… Følelser og ting, jeg ikke engang kunne forestille mig før.”

Sådan skrev Sintija til mig, dagen efter at jeg havde taget imod hendes lille dreng hjemme i soveværelset i Valby.
Sintija havde knap tre år forinden været igennem et rædselsforløb af en fødsel, der efter mange timer endte i et akut kejsersnit. Lægerne havde fortalt hende, at hvis skulle hun føde igen, ville de råde til et kejsersnit – hendes bækken var for smalt.
Derfor sad hun i foråret i min konsultation og græd. Hun var gravid med barn nummer to, endnu en lille dreng, og havde en fin hvid skjorte på, der fremhævede hendes smukke runde mave.

”Hvorfor kan jeg ikke føde mine børn? Hvordan kan det være at min krop ikke er egnet til at føde?” spurgte hun, med indignation og gråd i stemmen.
Jeg kunne mærke vreden ulme indeni mig.

“Hvem bilder sig egentlig ind at sige til en kvinde, at hendes krop er uegnet til at føde børn? “

Al min erfaring som jordemoder siger mig, at det aldrig er én enkeltstående faktor, der afgør, om en vaginal fødsel lykkes eller ikke.
Det kan da godt være, at hun havde et smalt bækken, men med mindre man har et decideret misdannet bækken efter sygdom eller lignende, har vi faktisk ingen evidens for at sige, at et bestemt bækkenmål er minimumsmålet for at få et barn igennem bækkenet.
Vi ved, at den måde, barnets hoved sidder i bækkenet, har enorm betydning. Hvis barnets fleksible hoved samarbejder med moderens bækken, bliver det umulige muligt. Både barnekraniet og bækkenknoglerne har en enorm indbygget fleksibilitet.

Jeg har set små børn på 2500 g “sidde fast” i bækkenet og børn på 5300 g glide ubesværet ud af deres mor.

Hvis der er noget galt, er det gode, at det altid viser sig under fødslen. Og ikke som du måske forstiller dig, hvis du har hang til ”Skadestuen”, ”Greys Anatomy” og andre medieforvredne billeder af fødsel.
Det foregår faktisk meget mere kedeligt. Nemlig ved at fødslen går i stå.
Fødslen er en kompleks proces styret af flere faktorer, der påvirker hinanden. Derfor vil veerne blive svagere, hvis barnets hoved ikke ”samarbejder” og glider planmæssigt ned gennem bækkenet.

Jeg fortalte Sintija, at jeg ville råde hende til at gå spontant i fødsel og undgå enhver form for igangsættelse. Min erfaring er, at medicinsk igangsættelse slører det ellers stærke sprog, som kroppen taler. Selve det ikke at gå i fødsel er også kommunikation.
Vi arbejdede i hypnose med hendes traume fra den sidste fødsel, og hun kom i kontakt med alle sine indre ressourcer, sin egen kraft og kerne.
Da hun gik, havde hendes øjne et andet skær, om end hun stadig var overvældet af frygt for den kommende fødsel.

En måneds tid efter kom Sintija tilbage. Hun havde besluttet sig.
Hun ville prøve at føde vaginalt. VBAC, som det hedder i fagsproget. Vaginal Birth After Cesarean.
Jeg støttede hende. Vi lavede mere hypnose. Hendes forbindelse til sit ”styrke-sted” var blevet stærkere, og det blev mere og mere tydeligt for mig, HVOR mange ressourcer denne spinkle kvinde havde.

På dagen for hendes termin sås vi igen. Hun strålede.
Hendes svigermor ville betale for, at hun kunne hyre en privat jordemoder til den fødsel, hun stadig frygtede. Det var jo mildest talt lidt sent, men universet havde åbenbart planlagt det hele for os, for det lykkedes mig at rydde min kalender og sige ja til at stå til rådighed.

 

Senere samme aften ringede hun. Hun havde fået veer.

Der var ingen parkeringspladser, da jeg ankom til adressen i den kølige sommernat. Resolut parkerede jeg ud for porten og snuppede en pose i bagagerummet med de mest nødvendige fødeting.
Jeg skulle jo bare lige op og undersøge hende. En VBAC hører til på hospitalet, hvor man kan gribe hurtigt ind, hvis arret i livmoderen viser tegn til at briste.

Hun lå på siden. Hun havde kastet op flere gange, og veerne rasede. Hun var langt i fødsel. Jeg kunne aflæse det på hendes kropssprog og hendes lyde.
Det tænkte jeg, da jeg så hende. Jeg spolede tilbage til eftermiddagens snak om, hvad der var målet med denne fødsel.

”Det er ikke vigtigt om han bliver født den ene eller den anden vej. Det er vigtigt, at jeg har mig selv med hele vejen,” havde hun sagt.

Hjertelyden var perfekt. Hendes mand var sammen med den store dreng i stuen ved siden af. Han var vågnet og syntes, det var lidt vildt, det der skete med hans mor.
”Er hun syg?” ville han vide, da jeg bar dem tredje brækspand ud på toilettet.

”Nej skat, din mor er ved at føde, og hun er meget meget stærk. Det er ligesom en stor stærk bjørn, der brøler, sådan er det, når kvinder føder”.

De klareste blå øjne så op på mig i et stort smil. ”Jeg er også en bjørn, Raaaaaaoooohhh”.
Den treårige blenumse forsvandt ind i stuen til dynerne og iPad’ens tryghed. Jeg gik tilbage til hans bjørnemor og holdt hendes hånd.

Veerne arbejdede. Hun arbejdede. Jeg arbejdede.
Jeg skulle lige til at foreslå, at vi begyndte at få noget tøj på hende og bevægede os ned mod min ulovligt parkedede bil, da jeg kunne høre lydene skifte karakter.
Hun var på vej i pressefasen. Tusind tanker for gennem hovedet på mig.

Risikoen for at hun ville føde i bilen, risikoen for at re-traumatisere hende ved at flytte hende ud af hendes ”trygge rum” og risikere, at pressefasen gik i stå af psykologiske årsager. Meget almindeligt ved fødsler efter kejsersnit!

Jeg besluttede, at vi ville blive i soveværelset. Arret havde gennem timers veer vist sin styrke. Der var absolut ingen faglige tegn på, at der ville blive problemer med det.

Hjertelyden var perfekt, og fødslen skred hurtigt frem. Det sikreste for hende og hendes barn var at blive her i troen på det, hun havde fået sået tvivl om: Virker min krop?
Hun pressede fantastisk. Jeg forsøgte at få hende i forskellige stillinger for at hjælpe ham med at trænge bedst muligt ned i bækkenet. Hun var skide ligeglad med mine gode forslag. Jeg smilede indeni.

”Målet er at bevare mig selv.” You go girl!

Som altid ved moderen bedre end jordemoderen, og en times tid efter rakte hun armene ned og tog imod den smukkeste lyserøde dreng, der kom til verden, mens den første morgensol skinnede ind af vinduet på tredje sal.

AV(Billedet er udlånt af Anna Verwaal, hjemmefødsel 2010)

Jeg ringede til Hvidovre, hvor vi egentlig skulle have født.

”Tja, han kom så hurtigt, at jeg skønnede, det var mest sikkert at blive her” sagde jeg til min kollega i telefonen.

”Jamen tillykke – de fødsler gør jo hvad de selv vil,” sagde min kollega i røret.

Vi kan ikke beslutte os for, om vi vil føde vaginalt, eller om ungen sætter sig på tværs eller med numsen nedad, eller fødslen går i stå af andre årsager.
Det, vi kan gøre, er at give den spontane fødsel gode, trygge vilkår for, at den kan udfolde sig optimalt.
Det gjorde Sintija. Og belønningen kom, den fredag morgen.

Nogle børn skal fødes gennem et hul i mors mave. Nogle hjemme i soveværelset. Jo mere stille vi tør være, jo mere vi tør lytte til kroppens og fødslens visdom, jo mere tydeligt kan vi høre den stemme, der guider os til lige præcis den fødsel, der er rigtig for den enkelte mor og hendes barn.
Alle kvinders kroppe kan føde. Nogle har bare brug for et lille snit 😉 Alle har brug for en hånd at holde i.

Tak for din tillid, Sintija, og for at dele din intime, smukke rejse med mig – og nu også med alle kejserinder, der måske drømmer om at opleve en fødsel på en anden måde næste gang.

Kærligst YOJO’s Jordemoder Anne Ruby (som fødte med Sintija) – og som også er en af kvinderne bag Kejserinderne.
Jordemoder Anne og fysioterapeut Heidi, er eksperter i at hjælpe kvinder, der har født ved kejsersnit! De har samlet deres fælles viden og erfaringer til din fordel og tilbyder et unikt forløb med træning efter kejsersnit. Læs mere om kejserinderne her.
kejsersnit

Nyhedsbrev

Sensommernyheder fra YOJO

Her en lille hilsen fra YOga & JOrdemoder.
Vi går et spændende efterår i møde med masser af:

YOJO holdundervisning

Se vores kommende gravid- og babyhold her

YOJO · Yoga og jordemoder · Anne Ruby og Maria Allingham

 

 

 

 

YOJO på Copenhagen Yogafestival i den kommende weekend:

Vi underviser sammen fredag d. 26/8 og Maria underviser YOJO gravidyoga lørdag d. 27/8

gravid-850x400

 

 

 

 

 

 

Videreudvikling af vores YOJO gravid online forløb:

SUPER KONKRET OG BRUGBAR ONLINE GRAVIDYOGA OG FØDSELSFORBEREDELSE

Hjemme i din egen stue, når det passer dig.

Vi udvikler også et YOJO baby online forløb med funktionel efterfødselsyoga og undervisning af en erfaren jordemoder i babymassage, babysprog, søvn, små børns sygdom og meget mere.

 

YOJO fødselsworkshop for par

Workshoppen byder på øvelser for par, instruktion i rebozo massage, film, samtale og masser af gode råd og inspiration til, hvordan I sammen forbereder jer på jeres livs oplevelse: fødslen af jeres fælles barn.

Se datoer for YOJO par her

YOJO gravid · Fødselsforberedelse for par

 

 

Mindblowing workshops med international ekspert i præ- og perinatal psykologi Anna Verwaal:

From Womb to World – The Journey That Shapes Our Life

Fredag d. 30/9 kl. 17.30 – 21.00 Aftenseminar:“Imprints of the prenatal and birth experience can have a profound effect on our adult lives. Anna will introduce us to the relatively new and exciting field of epigenetic science and pre and perinatal psychology, and explain why this information is so relevant for doulas, midwives and (prospective) parents, and how to incorporate this ground-breaking information in our lives.”
Lørdag 1/10 kl. 9.30 -17.30 Foredrag: “The long-term effects of the conception, prenatal and birth experience” :
Søndag 2/10 kl. 10-17.30 Proces workshop: “Healing from conception, prenatal and birth related imprints & trauma”

I den efterfølgende uge udbyder Anna private konsultationer og endnu en fantastisk workshop om hormonsystemet:

Lørdag d. 8/10 kl. 9.30 – 17.30: “The hormonal physiology for pregnancy, birth, bonding, breastfeeding and beyond”

Alle workshops og konsultationer er for ALLE.

AV

 

 

 

 

 

 


“Everything that happened before
you took your very first breath plays a part in shaping the present, and is the starting point in creating your future…” ~ Anna

 

Kærlige hilsner til dig og dine

fra Anne og Maria

1 2