Fødselsforberedelse

Fødselsyoga

YoJo-Stort-J

YoJo’s stiftende yogalærer Maria Allingham, har været inde i studiet hos Christina Hedegaard – jeg var gæst i hendes DOULA program, hvor jeg fortalte om noget af det, jeg brænder allermest for:
Gravidyoga og fødselsyoga, selvfølgelig

Jeg viser i programmet, hvordan en fødende kvinde kan bevæge sig instinktivt, intuitivt og fordelagtigt under veerne med nærvær og kærlig opmærksomhed – og bruge naturlige fødestillinger, så der bliver bedst muligt plads i bækkenet.

Jeg kommer også ind på fødselsåndedrættet med fokus på, hvad åndedrættet helt fysiologisk kan og gør, og hvordan man kan bruge den dybe, rolige og brede bevidste vejrtrækning til at skabe kontakt til sin baby, afspænde bækkenbunden og psoas (den dybe hoftebøjer) – og berolige nervesystemet og derved uforstyrret lade fødslens fysiologi udfolde sig.

Hormonsystemet og nervesystemet påvirkes positivt

Vi fik også talt lidt om yoga og gravidyoga generelt og aflivet nogle af myterne, for det er så vigtigt for mig at slå fast, at alle kan være med.

Gravidyoga handler ikke kun om åndedræt og afspænding. Min undervisning er altid en god blanding af fokus både på den ydre og den indre graviditet.

For mig er yoga en holistisk måde at undersøge, sanse, observere, finde og eje sin kraft i livet generelt.

Under graviditet, fødsel og moderskab er det en måde at:

  • Mærke og omfavne sin indre graviditet uden at dømme.
  • Mærke og omfavne fødsels-energien og intensiteten under veerne uden at blive bange.
  • Mærke samarbejdet og forbindelsen mellem dig og din baby.

På et fysiologisk og anatomisk plan påvirkes alle kroppens systemer/mekanismer positivt – og her vil jeg især fremhæve hormonsystemet, nervesystemet og bækkenets anatomi.

Jeg vil dog altid anbefale, at man finder en gravidyogalærer, der er grundigt uddannet både teoretisk og praktisk til at varetage forskellige gener og ved, hvordan man guider en sikker praksis med plads til alles forskelligheder.

Ingen “one size fits all” løsning

Ud fra min erfaring som mor, yogalærer og doula, tror jeg IKKE på “one size fits all” teknikker og metoder – slet ikke i graviditet, fødsel og moderskab. Derfor er jeg så fascineret af det yogaen kan – altid med fokus på at finde det, der virker for den enkelte – altså med en dyb rod i den arketypiske feminine tilgang. 

Mærk selv på et øjeblik hvilken effekt dit fokus på åndedrættet kan have.
Læg hænderne på din mave, luk øjnene og træk vejret bevidst og roligt ned til din baby.

Mit budskab og min passion er at inspirere dig til at finde din egen vej:

  • Lær dig selv at kende
  • Lær dit åndedræt at kende
  • Lær din baby at kende
  • Lær din krop og dit indre landskab at kende
  • Lær dine muligheder at kende
  • Tag din fødsel “hjem”

Alt sammen via din indre opmærksomhed, din intuition, dit instinkt, dit kraftfulde nærvær – som du på alle planer kan finde via gravidyoga, fødselsyoga og efterfødselsyoga – og selvfølgelig igennem brugbar evidensbaseret fødselsforberedelse undervist af en erfaren og fagligt skarp jordemoder.

Så jeg håber, at du vil se programmet her – og du må meget gerne dele det med alle de gravide du kender!

For det du lærer, sanser og oplever til gravidyoga, det vil du bære med dig resten af livet og ind i moderskabet – og det er unikt for yogaen!

Det var en stor fornøjelse at være inde hos Christina, det gør jeg gerne igen 🙂

finde din egen vej