At være gravid, føde sit barn og pleje barnet som nybagt mor er en stærk og overvældende transformation. Efterfødselsyoga handler om at styrke og støtte denne transformation bedst muligt – både fysisk og mentalt. - skrevet af yogalærer Maria Allingham.
Det vigtigste er at skabe forbindelse til åndedrættet, som er broen mellem krop og sind. Derefter kan man via den kærlige opmærksomhed på vejrtrækningen berolige og heale nervesystemet efter graviditet og fødsel, og på den måde finde sig selv – eller finde en ny og bedre udgave af sig selv – både fysisk og mentalt.
De fysiske yogaøvelser er designet til via åndedrættet at skabe kontakt til bækkenbunden og kernemuskulaturen, og derved begynde en sund, stabil, funktionel genoptræning, der støtter kroppens normale fysiologi.
Gennem simple dynamiske øvelser, led-bevægelser, fokus på bevægelse af rygsøjlen og energigivende flows forbedres blodgennemstrømningen i kroppen, og derved kan den nybagte mor slippe spændinger, væskeophobninger og affaldsstoffer og blive stærkere og mere stabil indefra og ud.
I løbet af graviditeten deler mavemusklerne sig for at gøre plads til den voksende baby. Det sker ved at bindevævet, kaldet linea alba, der sidder i midten af de lige mavemuskler strækker sig og giver plads.
Når man så har født, er det vigtigt at stabilisere kernemuskulaturen igen ved at få god kontakt til bækkenbunden og træne den dybe tværgående mavemuskel, der hjælper bindevævet til at blive smidigt og stærkt. Som min kollega fysioterapeut og ekspert i genoptræning efter fødsel Elin Solheim beskriver i afsnittet herunder:
”Man kan ikke styrke en muskel som hjernen og nervesystemet ikke bruger”
Fokus på kropsholdning, sunde bevægelsesstrategier og åndedrættet.
I løbet af den tid eller de gange du har været gravid, bliver mange af musklerne i din kerne sat på prøve hormonelt og strukturelt, både ved at blive forlængede, forkortede, eller ved at blive brugt mindre. Samtidigt ændres hele din kropsholdning, og dermed det indbyrdes samarbejde mellem led, muskler og bindevæv også. Det er nødvendigt, og vi gør det gerne. Men muskler der ikke bruges, eller er forlængede over tid, har af samme grund også modtaget færre impulser fra hjernen gennem nervesystemet.
Nogle gange er nervevæv også midlertidigt blevet beskadiget, og skal regenereres. Og inden en muskel kan styrkes, er der nødt til at være god kontakt. Derfor er det vigtigt at starte med lav belastning, få gentagelser og roligt tempo. At trække vejret, og have rigtig kontakt til kernen, som også indebærer bækkenbunden, er vigtigst her.
- Det handler altså om at genvinde optimal motorisk kontrol til de dybe kernemuskler, især bækkenbunden og den dybe tværgående mavemuskel
- Det handler om at lære at træne og bevæge sig med god kropspositionering, der lægger til rette for god biomekanik og arbejdsforhold for muskler og bindevæv
- Det handler om at undgå de bevægestrategier, der bliver ved med at kommunikere til bindevævet, at det gerne må give sig i bredden – bevægelse og træning skal netop fortælle dette bindevæv, at det skal være stærkt og ikke give sig for meget
- Det handler om at trække vejret
Har du brug for ekspert-råd ang. din bækkenbund og kernemuskulatur, så kontakt Elin Solheim her.
Yogastillinger
Der er derfor en del yogastillinger, der slet ikke egner sig til efterfødselsyoga, fordi der er så stort et tryk i bughulen, som kan være svært at stabilisere. En stilling som planken hvor de indre organer tynger ned på mavens muskler, vil jeg ikke anbefale at praktisere, før man er 100 % stabil i sin kerne og bækkenbund.
Der er dog heldigvis en masse fantastiske yogastillinger, der støtter kroppens naturlige genoptræning – og den mindfulde tilgang med fokus på åndedræt og nærvær i bevægelserne er det vigtigste element, så den nybagte mor beroliger sit nervesystem og styrker sin kropsbevidsthed.
Det er også mit håb og min intention at efterfødselsyoga kan hjælpe de nybagte mødre til at omfavne alt det, der følger med en krop, der har udført et mirakel og født en baby – og et sind der konstant bliver udfordret med tvivl og svære følelser og tanker.